Elke vrouw heeft een baarmoeder, twee eierstokken en twee eileiders in haar buik. De eileiders verbinden de eierstokken met de baarmoeder. Dankzij deze vrouwelijke organen heeft een vrouw een menstruatie-cyclus. Een ander woord voor menstruatie is ongesteldheid. Deze cyclus is nodig om zwanger te worden.
Wat doen de eierstokken?
In de eierstokken zitten eicellen en worden hormonen aangemaakt. Deze hormonen zorgen voor de menstruatie-cyclus. Normaal komt er één keer per maand een eicel vrij uit één van de eierstokken. Dit heet de eisprong.
Op een gegeven moment raken de eicellen op. Als de eicellen op zijn, maken de eierstokken bijna geen hormonen meer aan. De vrouw komt dan in de overgang.
Wat doen de eileiders?
De eileiders zijn buisjes die de eierstokken verbinden met de baarmoeder. De eileiders vangen de eicel op die vrijkomt bij de eisprong. Via de eileiders gaat de eicel naar de baarmoeder.
In de eileiders kan de eicel in contact komen met een zaadcel van de man. De zaadcel kan de eicel bevruchten. Als de eicel wordt bevrucht kan er een zwangerschap ontstaan. Als de eicel niet wordt bevrucht, wordt de eicel afgebroken. De vrouw wordt dan ongesteld.
De eileiders maken geen hormonen. Als er geen kinderwens (meer) is, hebben de eileiders geen functie meer.