Deze vragen gaan over wat u in de keuzehulp hebt gelezen. U kunt de informatie altijd nog een keer bekijken, of bespreken met uw arts of verpleegkundig specialist. Het is niet erg als u iets fout invult, deze vragen zijn alleen bedoeld om te controleren of u de meest belangrijke zaken begrijpt.

1. Eierstok-kanker geeft vaak vroeg klachten

Waar       Niet waar
Dit antwoord is niet juist. Eierstok-kanker geeft in het begin meestal geen of alleen vage klachten.
Dit antwoord is juist. Eierstok-kanker geeft in het begin meestal geen of alleen vage klachten.


2. Eierstok-kanker kan vroeg stadium worden opgespoord met onderzoek

Waar       Niet waar
Deze antwoors is juist. Eierstok-kanker kan tot nu toe nog niet in een vroeg stadium worden opgespoord. Regelmatig onderzoek van de eierstokken door het maken van echo’s en het meten van bloedwaarden (CA-125) werkt niet.
Dit antwoord is niet juist. Eierstok-kanker kan tot nu toe nog niet in een vroeg stadium worden opgespoord. Regelmatig onderzoek van de eierstokken door het maken van echo’s en het meten van bloedwaarden (CA-125) werkt niet.


3. De kans dat ik in mijn leven eierstok-kanker krijg is ongeveer 35-45%

Waar       Niet waar
Dit antwoord is juist. Van de 100 vrouwen met een BRCA1 mutatie zullen er ongeveer 35 tot 45 eierstok-kanker krijgen als er niet wordt geopereerd.
Dit antwoord is niet juist. Van de 100 vrouwen met een BRCA1 mutatie zullen er ongeveer 35 tot 45 eierstok-kanker krijgen als er niet wordt geopereerd.


4. Weghalen van de eileiders en eierstokken tussen de 35 en 40 jaar maakt de kans op eierstok-kanker veel kleiner

Waar       Niet waar
Dit antwoord is juist. Het is bewezen dat het weghalen van de eileiders en eierstokken de kans op eierstok-kanker tot wel 96% kleiner maakt.
Dit antwoord is niet juist. Het is bewezen dat het weghalen van de eileiders en eierstokken de kans op eierstok-kanker tot wel 96% kleiner maakt.


5. Eierstok-kanker lijkt meestal in de eileiders te ontstaan

Waar       Niet waar
Dit antwoord is juist. De meest voorkómende vorm lijkt in de eileiders te ontstaan. Van de andere vormen van eierstok-kanker weten we nog niet of ze ook in de eileiders ontstaan.
Dit antwoord is niet juist. De meest voorkómende vorm lijkt in de eileiders te ontstaan. Van de andere vormen van eierstok-kanker weten we nog niet of ze ook in de eileiders ontstaan.


6. Het weghalen van de eierstokken leidt meteen tot de (vroege) overgang

Waar       Niet waar
Dit antwoord is juist. De eierstokken zorgen voor het aanmaken van hormonen. Als de eierstokken worden weggehaald stopt de aanmaak van hormonen. Een vrouw komt na het weghalen van de eierstokken dus meteen in de overgang.
Dit antwoord is niet juist. De eierstokken zorgen voor het aanmaken van hormonen. Als de eierstokken worden weggehaald stopt de aanmaak van hormonen. Een vrouw komt na het weghalen van de eierstokken dus meteen in de overgang.


7. De overgang geeft geen klachten

Waar       Niet waar
Dit antwoord is niet juist. Hoeveel last vrouwen van de overgang hebben is voor elke vrouw anders. De meeste vrouwen hebben wel klachten van de overgang. Klachten die bij de overgang passen zijn: opvliegers, nachtzweten, moeheid, stemmingswisselingen en seksuele problemen.
Dit antwoord is juist. Hoeveel last vrouwen van de overgang hebben is voor elke vrouw anders. De meeste vrouwen hebben wel klachten van de overgang. Klachten die bij de overgang passen zijn: opvliegers, nachtzweten, moeheid, stemmingswisselingen en seksuele problemen.


8. Hormoon-vervangers kunnen de klachten en gevolgen van de overgang verkleinen

Waar       Niet waar
Dit antwoord is juist. Hormoon-vervangers kunnen de klachten van de overgang verkleinen. Maar ze werken niet zo goed als de hormonen van het eigen lichaam. Op latere leeftijd kunnen de gevolgen van de vroege overgang worden verkleind met hormoon-vervangers.
Dit antwoord is niet juist. Hormoon-vervangers kunnen de klachten van de overgang verkleinen. Maar ze werken niet zo goed als de hormonen van het eigen lichaam. Op latere leeftijd kunnen de gevolgen van de vroege overgang worden verkleind met hormoon-vervangers.


9. Hormoon-vervangers worden geadviseerd na het weghalen van alleen de eileiders

Waar       Niet waar
Dit antwoord is niet juist. De eileiders spelen geen rol in de aanmaak van hormonen. Uw eierstokken maken nog steeds hormonen aan na het weghalen van de eileiders. Na het weghalen van de eileiders komt u dus ook niet in de overgang. Daarom hoeft u dan geen hormoon-vervangers te krijgen.
Dit antwoord is juist. De eileiders spelen geen rol in de aanmaak van hormonen. Uw eierstokken maken nog steeds hormonen aan na het weghalen van de eileiders. Na het weghalen van de eileiders komt u dus ook niet in de overgang. Daarom hoeft u dan geen hormoon-vervangers te krijgen.


 

Vorige  Volgende